Екскурзије

Четврта екскурзија – Дводневна ђачка екскурзија

Наши ученици су у среду 3.4.2019. кренули на дводневну екскурзију. Прво су посетили галерију слика Надежде Петровић у Чачку где су се упознали са стваралаштвом ове српске уметнице. Потом су били у манастиру Благовештање, једном од многих манастира у Овчарско-кабларској клисури. Након посете ове знаменитости, настављен је пут ка Златибору где су и преноћили. Сутрадан, 4.4.2019, организована је посета Дрвенграду и вожња Шарганском осмицом. У повратку су уживали у пределима планине Таре.

аутор: Владана Рајков III-1

Трећа екскурзија – Сајам образовања „Путокази“

Дана 7.3.2019. посетили смо Сајам образовања у Новом Саду на ком смо имали прилику да разјаснимо све недоумице које смо имали у вези факултета. Овакве посете су изузетно значајне, поготово за оне мало неодлучније којима је ова посета сигурно помогла.

аутор: Владана Рајков III-1

Друга екскурзија – Народна банка Србије

У четвртак 8. 11. 2018. ученици наше школе заједно са професоркама Верицом Дујин и Љиљаном Кумрић посетили су Народну банку Србије. Излет је био првенствено намењен ученицима смера економски техничар, али су се придружили и неки ученици гимназије и смера техничар мехатронике.
Ученици су имали прилику да послушају занимљиво предавање о историји српског динара. Затим су добровољци добили шансу да испробају справу која се некада користила за отискивање кованица.
Врло користан део предавања је био и онај о томе како препознати фалсификован новац и како реаговати ако се дође у додир са њим. За крај, сваки ученик се сликао и добио новчаницу са својим ликом. Овај детаљ се свима посебно допао!
аутор: Грлица Голушин IV-1

Прва екскурзија – Београд

У уторак, 23. октобра 2018. године, ученици Средње школе у Новом Бечеју су посетили 63. Међународни београдски сајам књига који се одржао под слоганом „Радост читања“, а након тога и поновно отворени Народни музеј. Ученици су имали прилику да обнове своје кућне библиотеке, потраже најновија издања својих омиљених серија књига и стрипова и упознају многе домаће књижевне ствараоце.
Народни музеј је био посебно занимљив. Стручни водичи су ученике наше школе провели скроз музеј где су могли да виде ремек-дела у обновљеном здању једне од најважнијих установа културе у нашој земљи. Стална поставка коју чине дела домаће и стране ликовне сцене повела нас је кроз незаборано путовање где уметност води главну реч и ми смо јој све поверовали.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Посета Сајму образовања

Овогодишња посета Сајму образовања организована је 9. марта 2018. године. Ученици другог, трећег и четвртог разреда имали су прилику да се боље информишу о факултетима и установама у којим желе да наставе своје даље школовање. Поред многобројних факултета и виших школа, одржана је и презентација о ПИСА тесту склоности.

ПИСА тим Србија, са предавачем Мишом Аврамовићем, одржала је предавање о тесту склоности који ће се, по први пут, вршити електронским путем уз помоћ лаптопова и рачунара. Tест ће такође садржати и питања из финансијске писмености поред већ постојећих области. Пробно тестирање је извршено, те ће се велико тестирање одржати априла ове године. На крају предавања, присутни су имали прилику да изнесу своја питања и своје коментаре што није у потпуности реализовано због недовољне слободе говора присутних слушалаца.

Untitled collage

Аутор: Даниел Филеп

Посета Сајму науке

Ученици „Средње школе“ у Новом Бечеју су, 14. децембра претходне године, посетили Сајам науке у Београду. Ученици су, и ове године, имали прилику да се боље упознају са разним областима науке, као и да буду учесници у разним активностима. Неке од истакнутијих активности су испробавање „VR“ опреме (виртуална реалност), упознавање са новом врстом горива које ће бити у продаји на нашим просторима, као и полигон Министарства унутрашњих послова са циљем да се младима дочара како изгледа околина под утицајем разних опојних средстава (алкохол и различите врсте дрога које имају утицај на вид и перцепцију). Вође пута су били професор хемије Атила Галфи као и професорица биологије Снежана Вијатов Љубичић.

nauka

 

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски

Посета Сајму књига и Музеју савремене уметности у Београду

У уторак, 24. октобра 2017. године, ученици Средње школе посетили су Сајам књига и Музеј савремене уметности у Београду.  Наши ученици имали су прилику да, и ове године, обнове своју колекцију књига новим издањима и да прошире своје знање о савременој уметности. Посетиоци музеја упознали су се са неколико праваца савремене уметности  (грађански модернизам, социјална уметност, неоавангарде…) као и са разним делима уметника са простора бивше Југославије. Такође су имали прилику да погледају кратке филмове снимљене од стране различитих аутора и уметника.

Посета фестивалу науке у Београду

10. Фестивал Науке је одржан у Београду од 15-18. децембра 2016. године. Ученици наше школе, њих 50 (из одељења I1, I2, I4, II1, II2, III1 и III2) су у пратњи професора Јасмине Јаконић, Маријане Ђелошевић, Наталије Макивић и Атиле Галфи Фестивал Науке посетили у четвртак 15. децембра 2016. Имали смо прилике да посматрамо, а и да учествујемо у занимљивим огледима и симулацијама из области физике, хемије, биологије, роботике, астрономије и других научних дисциплина.

Посете ученика сајмовима у Новом Саду и Београду

Сваке године средином месеца маја одржавају се две велике манифестације у два велика града Србије:  Сајам технике и техничких достигнућа у Београду и Пољопривредни сајам у Новом Саду.

Ученици другог, трећег и четвртог разреда Средње школе који похађају смер техничар мехатронике посетили су оба наведена сајма у пратњи професора Милоша Михајловића, Милана Шуковића и Роберта Киша.

IMG_20160518_104351

Наши ђаци и професори су присуствовали  Сајму технике  у Београду у среду, 18. 5. 2016. Упућени су у бројне технолошке новости, приказани су им најновији уређаји за производњу и дистрибуцију електричне енергије и  најнапреднија опрема која се тиче кућне електронике. Видели су савремене CNC машине за израду делова и опреме. Посебан утисак је оставила презентација фирме „Фесто“  из области примењене хидраулике и роботике. Иначе, „Фесто“ је произвођач наше дидактичке мехатронске опреме. Поред свега овога, наши ђаци су учествовали и у симулацији борбене електронике тенка, као и у другим занимљивим симулацијама.

IMG_20160518_101243

Пољопривредни сајам у Новом Саду посетили су у четвртак, 19. 5. 2016. Могли су да виде репрезентативне примерке пољопривредне механизације и резервних делова, разноврстан алат, постројења за климатизацију, као и изложбе које се тичу различитих делатности: електронике, енергетике, хидраулике и пнеуматике.

Осим сајмова, ученици су са професорима обишли и знаменита места Београда, односно Новог Сада. Стручне екскурзије су успешно изведене, а ученици и професори су се одлично провели.

IMG_20160518_095208

60. међународни београдски сајам књига

Ученици Средње школе из Новог Бечеја посетили су 60. међународни београдски сајам књига. Сваке године се у току Сајма књига један дан издваја као школски. Тог дана постоје неке погодности  за ученике и наставнике, а активности излагача прилагођене су школарцима. На овогодишњем Сајму школски дан је био четвртак, 29. октобар, а то је уједно био дан када су наши ђаци посетили Сајам са директорком школе Анитом Бојић Перкин, професоркама српског језика и књижевности Тијаном Блажић, Горданом Свиленгаћин и Кристином Јовић, и Драганом Мартиновићем, представником новобечејске Канцеларије за младе, која је била реализатор путовања.

сајам књига

Сајам књига у Новом Саду

01otvaranje-sajma-knjiga-novi

Садржај посете:

  • 21. међународни Сајам књига
  • 20. међународна изложба уметности Арт експо фестивал илустрациje књиге „BookILL fest“

Посета салону књига, изложби уметности, радионици стрипова,фестивалу илустрације књиге  „BookILL fest“. На овој манифестацији се могла видети и гостујућа изложба са Бијенала у Братислави. Најбољима су додељене и награде за најбоље илустрације песничких и прозних књига, књига за децу, за фото-илустрације књига. Такође је организована и представа за децу на енглеском језику, обилазак Трга слободе, Змај Јовине и Дунавске улице, као и Дунавског парка у Новом Саду.

Број укључених ученика: 36
Разред и одељење: I-1, II-2
Nosilac aktivnosti: Tijana Blažić
Датум: 20.април 2015.

Оставите коментар

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s